fbpx

Український центр європейської політики запустив оновлений моніторинговий інструмент для незалежної оцінки виконання Угоди про асоціацію з боку України.

_DSC1683

Презентація відбулася 3 жовтня в  Art Ukraine Gallery за участі Фабіо Делла Пьяцца, керівника політичного відділу Представництва Європейського Союзу в Україні, Іванни Климпуш-Цинцадзе, віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України; Марії Іонової, народного депутата України, заступника голови комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції; Тараса Качки, співавтора Угоди про асоціацію та Габріеле Бауманн, директора Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Запуск оновленого Навігатора пов’язаний з повноцінним набуттям чинності Угоди 1 вересня 2017 року. Презентація відбулася за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Навігатор Угоди про асоціацію – це сервіс, який дозволяє онлайн бачити прогрес виконання Україною зобов’язань відповідно Угоди.

Зокрема, Навігатор відображає 3 розділи Угоди про асоціацію:

  • 4 – Торгівля (7 сфер – конкуренція, технічні бар’єри у торгівлі, санітарні та фіто санітарні заходи, митні питання, підприємницька діяльність та торгівля послугами, державні закупівлі, інтелектуальна власність);
  • 5 – Секторальна співпраця (9 сфер – природне середовище, транспорт, сільське господарство, соціальна політика, енергетика, захист прав споживачів, громадське здоров’я, діяльність кампаній, оподаткування);
  • 6 – Фінансове співробітництво (1 сфера – боротьба із шахрайством).

Прогрес, тобто кількість прийнятих нормативних актів та їх якість, буде наочно вимірюватись за допомогою графічної шкали оцінки. Відповідно до неї  зобов′язання України в рамках Угоди будуть оцінені як: А) Виконані; Б) Невиконані; В) Виконані частково;  Г) Розгляд яких не розпочався.

За словами виконавчого директора ГО «Український центр європейської політики» Любові Акуленко, Навігатор відображає, що станом на сьогодні Україна має виконати 791 зобов’язання до 2025 року.

«Найбільшу кількість завдань визначено на період з 2017 до 2021 року. Так, у 2017 році  необхідно виконати 110 зобов’язань, у 2018 – 54 зобов’язання, у 2019 – 93 зобов’язання. Тобто ми бачимо, наскільки суттєвими мають бути зміни у нашому законодавстві. А враховуючи те, як повільно зараз відбувається адаптація – це завдання виглядає дуже складним. – зазначила Любов Акуленко під час презентації Навігатора. – Наприклад, з 2014 до 2016 року Україна мала виконати 60 завдань. З них виконано – 17 завдань, в процесі виконання – 32 завдання, виконання завдань взагалі не розпочато – 11».

Водночас Любов Акуленко відзначила, що варто звернути увагу на акти ЄС, які досі не мають чітко визначеного терміну виконання – це може затримати виконання Угоди.

«Ще одним проблемним моментом є плутанина із актами Європейського Союзу, які вже втратили чинність в ЄС або замінені на нові. Які норми у таких випадках адаптувати? Деякі органи влади вирішують це на власний розсуд – хтось адаптує нові, хтось – старі, але що саме буде враховувати ЄС? Чи не найважливішим залишається питання про те,  як після набрання чинності всієї Угоди будуть вираховуватися строки виконання?» – зауважила Любов Акуленко.

Окрім термінів виконання зобов’язань та розроблених для цього нормативних актів, у Навігаторі будуть опубліковані «експертні висновки» галузевих експертів. Найбільш розгорнуті оцінки ГО «УЦЄП» представлені в окремих аналітичних моніторингових звітах з оцінки прогресу виконання Угоди, в яких, окрім оцінки якості законодавства, також аналізується імплементація цих нормативних змін у повсякденну практику регулювання.

Навігатор уже активний на сайті “Європейська правда”.

Нагадаємо, що перший варіант Навігатора було запущено у 2015 році, коли вступив в силу режим тимчасового застосування окремих положень Угоди. Спершу в основі Навігатора була ідея відобразити у вигляді інтерактивної інфографіки, доступної онлайн, всі зобов′язання України відповідно до графіку, який зафіксовано у додатках до Угоди.

Однак з 1 січня 2016 року вступив силу блок зобов′язань Розділу 4 Угоди, що регулює питання роботи Глибокої та всеохоплюючої Зони вільної торгівлі між ЄС та Україною.  З′явилися детальні урядові плани імплементації та почався фрагментарний прогрес законотворчої роботи у Верховній Раді.

Тому було вирішено створити на основі Навігатора повноцінний моніторинговий продукт для незалежної оцінки виконання Угоди з боку України.

«Сподіваємося, що доступність та зручність інтерфейсу Навігатора, а також його регулярне оновлення, допоможе представникам влади, експертам, журналістам, а також всім зацікавленим у реалізації євроінтеграційних реформ відслідковувати процес виконання Угоди Україною»,- підсумувала Любов Акуленко.