fbpx

У четвер, 9 лютого, Верховна Рада розглядатиме у другому читанні законопроект «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів та корм
ів, здоров’я та благополуччя тварин»
( № 0906 від 27.11.2014). Прийняття цього законопроекту дозволить запровадити європейську систему здійснення державного контролю безпечності харчових продуктів – зобов’язання відповідно до Угоди про асоціацію, яке Україна мала виконати ще у 2016 році.

Законопроект № 0906 розроблений на основі європейських принципів та вимог до організації та здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, визначених Регламентами (ЄС) № 882/2004, № 854/2004, № 669/2009, № 136/2004, Директивою Ради 97/78/ЄC та Рішенням № 2007/275.

Затягування розгляду даного законопроекту не лише підриває зобов’язання України в рамках виконання Угоди про асоціацію із ЄС, а й ставить під загрозу здоров’я громадян. Оскільки без здійснення належного державного контролю не можливо гарантувати безпеку харчових продуктів, що виробляються в Україні.

Окрім того запровадження еквівалентної європейській системи державного контролю за операторами ринку харчових продуктів є необхідною передумовою для експорту українських харчових продуктів на ринки не лише країн ЄС, а й в інших країн світу.

Варто наголосити, підготовлений до другого читання варіант краще враховує інтереси бізнесу, ніж редакція законопроекту, схвалена за результатами його першого читання. У ході роботи над законопроектом розробники намагалися гармонізувати питання, які виникали у всіх зацікавлених сторін – споживача, бізнесу, держави.  Відтак, законопроект є збалансованим компромісом різних інтересів.

Варто нагадати, що в Україні вже почали працювати базові принципи європейської системи державного контролю безпечності харчових продуктів завдяки прийняттю  закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (№771). Однак запровадження нової системи державного контролю за безпечністю харчових продуктів забезпечить повноцінну реформу у цій сфері.

Запровадження європейської системи державного контролю за операторами ринку харчової продукції не лише сприятиме розширенню експорту, а й допоможе заощадити кошти та час для бізнесу, а також зменшить тягар непотрібних регуляторних обмежень у сфері контролю за безпечністю харчової продукції.

Тож прийняття цього законопроекту – це можливість для парламенту найближчим часом поставити крапку у кількарічній роботі навколо запровадження системи ефективного державного контролю, яка сьогодні діє в ЄС.#0906